Sobota, 23 Duben 2022

Divadelní představení v KD v Olešnici, Ať žijí Husité, od 19,00 hodin

23. 4. 2022

Občané Města Olešnice Vás srdečně zvou na originální divadelní komedii autorky Kateřiny Pokorné, kterou v sobotu 23.4.2022 od 19h sehraje v sále kulturního domu v Olešnici Bysterský divadelní ochotnický soubor. Uslyšíte starou češtinu, vtipné umělé i skutečné archaismy nebo písně Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře. Vstupné je dobrovolné a přístup do sálu bude umožněn od 18h. Při čekání na začátek představení bude možnost ochutnat moravská zemská vína.
A o čem hra je?
Do Blaníku se dostal jeden výtisk novin „Nedělní Hrom“, kde se píše, že v Čechách je zle! Jan Žižka byl vyslán svatým Václavem z Blaníku do světa, aby zjistil, jestli už nenastal čas, kdy by mělo Svatováclavské vojsko vyrazit národu na pomoc.
Záhy se potkává s Leontýnkou, trochu neodbytnou dívenkou, respektive jejím duchem, který jej bude všude následovat.
Mezitím se na Úřadu práce v Táboře marně domáhá zaměstnání Radek Táborský, historik se třemi doktoráty a docenturou z raně husitského období. Setkání s Žižkou, kterého celý život obdivuje, je pro něj fascinující a rozhodne se, že mu pomůže zjistit, zda je v Čechách opravdu nejhůře.
Po celou dobu je jim v patách ostrá reportérka televize ZNOVA Brambora Telecí a další blanický rytíř Uněj Leh z Rozkoše se svou průvodkyní Alicí.
Může se stát v Čechách Žižka prezidentem? No, uvidíme!

Po představení bude následovat přátelské posezení u dobrého moravského vína z vinařství Zábojník ve Vrbovci a Cimbálové muziky Aleše Smutného. Většina muzikantů tohoto uskupení dlouhá léta vystupovala v doprovodné muzice folklórní hvězdy Jožky Černého. Od roku 2003 se kapela věnuje vlastní umělecké dráze a koncertuje doma i v zahraničí.
Celý výtěžek bude věnován na podporu Ukrajiny a jejích obyvatel, postižených válečných konfliktem.
Přijďte si s námi užít skvělý večer s divadlem, vínem a muzikou. Zároveň tím pomůžeme dobré věci v boji proti nepředstavitelnému zlu.
Děkujeme a těšíme se na Vaši účast.