Značka: Neuvedeno
Kategorie: Obecně závazné vyhlášky
Vyvěšeno: 25. 7. 2007 - 23. 10. 2007
Zobrazeno: 2228x

Zastupitelstvo města Olešnice se usneslo podle ustanovení § 10 zákona č. 128/2000 Sb. o obcích ve znění pozdějších předpisů a na základě zákona 133/1985 Sb., o požární ochraně tuto obecně závaznou vyhlášku, kterou schválilo dne 19. 5. 2005.

Článek I.
Úvodní ustanovení

Pro účely této vyhlášky se za akce, kterých se účastní větší počet osob považují organizovaná shromáždění, při kterých se předpokládá účast:
200 osob ve vnitřním shromažďovacím prostoru k tomuto účelu určeném zvláštním právním předpisem (1,4),
2 200 osob a více na venkovním shromažďovacím prostoru k tomuto účelu určeném zvláštním právním předpisem (1,4),
akce ve venkovním shromažďovacím prostoru, kterých se zúčastní 300 osob a více, v případě akcí na veřejném prostranství i mimo ně pod širým nebem, kterých se zúčastní 900 osob a více dle zvláštního právního předpisu (2,3,4).

Článek II.
Základní povinnosti pořadatele
Pořadatel akce je povinen zejména:
- projednat případně oznámit zabezpečení požární ochrany pořádané akce MěÚ Olešnice nejméně 8 dní před konáním akce
- při pořádání akcí většího rozsahu (regionálního, celostátního významu) je pořadatel akce povinen projednat zabezpečení požární ochrany této akce přímo na HZS Jihomoravského kraje, územní odboru Blansko, nejméně 8 dní před konáním akce. Tento je oprávněn nařídit další nezbytná opatření ke zvýšení požární bezpečnosti pořádané akce. Další navržená opatření je pořadatel akce povinen splnit.
- Zřídit požární hlídky dle zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších novel, včetně odborné přípravy všech jejich členů, kteří budou plnit úkoly vyplývající z předpisů o požární ochraně v průběhu pořádané akce. Počet členů požární hlídky musí být úměrný počtu účastníků akce, podmínkám místa konání s ohledem na zajištění bezpečné evakuace osob a zahájení hasebních prací.
- Akce uskutečňovat jen v místech a objektech, které splňují požadavky na bezpečnou a včasnou evakuaci osob, umožní příjezd vozidel jednotek požární ochrany a provedení hasebního zásahu
- Pokud jsou akce pořádány v objektu nebo prostoru, který není v jeho vlastnictví, seznámit se před konáním akce se stavem objektu z hlediska požární bezpečnosti. V případě, že objekt nebo prostor nesplňuje podmínky předpisů o požární ochraně, nesmí tuto akci zde uskutečnit.
- Zajistit, aby v době konání akce byly volné únikové cesty, příjezdové cesty k objektu a byl vytvořen dostateční prostor k provedení hasebního zásahu.
- Zabezpečit dostatečné množství hasebních prostředků a jejich rozmístění s ohledem na možná požární nebezpečí.
- Zajistit technické prostředky pro včasné ohlášení případného požáru na operační středisko HZS Jihomoravského kraje, územní odbor Blansko.
- Zabezpečit přístup k uzávěrům plynu, vody, elektrické energie apod.

Článek III.
Povinnosti požární hlídky pořadatele

Tyto povinnosti jsou stanoveny zákonem 133/1985 Sb., o požární ochraně ve znění pozdějších novel a prováděcími předpisy vydanými k výše citovanému zákonu.

Článek IV.
Povinnosti účastníků akce
Všichni účastníci konané akce jsou povinni dbát příkazů a pokynů pořadatele, velitele zásahu a členů požární hlídky, vyplývajících z této obecně závazné vyhlášky a z obecně platných právních předpisů na úseku požární ochrany.

Článek V.
Závěrečná ustanovení

Kontrolu plnění této obecně závazné vyhlášky provádí Městská policie Olešnice.

Článek VI.
Sankce

Porušení a neplnění této OZV a nedodržení povinností po stránce požární ochrany bude postihováno podle zvláštních právních předpisů.

Článek VII.
Účinnost vyhlášky

Tato OZV nabývá účinnosti dnem vyhlášení z důvodu obecného zájmu zajištění požární bezpečnosti osob při akcích, kterých se zúčastňuje větší počet osob. 


PaedDr. Zdeněk Peša v. r. Vlastimil Jež v. r.
starosta místostarosta 


1. Zákon č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů.
2. Zákon č. 84/1990 Sb., o právu shromažďovacím.
3. § 34 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích ve znění pozdějších předpisů.
4. Vyhláška č. 137/1998 Sb., o obecných technických požadavcích na výstavbu, ČSH 730831 – Požární bezpečnost staveb. Shromažďovací prostory. 


Vyvěšeno: 20. 5. 2005

Sňato: 7. 6. 2005